Gezondheidscentrum Brandepoort

“Zonder 1ZA was het niet gelukt om de financiering rond te krijgen in de financieel zeer onrustige periode.”

Gezondheidscentrum De Brandepoort,
Geertruidenberg - provincie Noord-Brabant

In november 2021 zet huisarts Rolf Jacobs - samen met nog 4 andere huisartsen - zijn handtekening onder het koopcontract van Gezondheidscentrum de Branderpoort. Tot dat moment huren ze het pand van de woningcorporatie. Het koopproces verloopt voorspoedig, tot er in februari 2022 onrust ontstaat op de financiële markt als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne. Dit merken de huisartsen al snel: hypotheekverstrekkers willen zich niet langer vastleggen, wat het proces flink vertraagt. Ondertussen wordt de rente iedere twee weken verhoogd. Huisarts Rolf over die tijd: “Er was geen weg terug, want het koopcontract was al getekend. Een zenuwslopende periode.”

Gezondheidscentrum de Branderpoort

Na de bouw van het Gezondheidscentrum in 2005, werken er aanvankelijk vijf huisartspraktijken in het gebouw, samen met enkele andere zorgaanbieders. Met het vertrek van één van de huisartsen, blijven er nog vier praktijken over. Rolf: “Door de zorguitbreiding die we als huisartsen ervaren werd het gebouw na verloop van tijd te krap. Er werken - zeker vergeleken met vroeger - immers meer assistenten en ondersteuners per huisarts en ook zij hebben een werkplek nodig binnen het gebouw.” In 2017 verhuizen twee van de vier huisartspraktijken naar een andere locatie. Dit zorgt voor de nodige ruimte voor de ‘achterblijvers’ en er ontstaat plek voor huurders. Ook krijgen de twee overgebleven huisartspraktijken de kans om het gebouw te kopen van de woningcorporatie; een interessante investering.

De rol van 1ZA in de financieel woelige periode

Rolf: “Het pand was toe aan een grondige update. Hiervoor schakelden we een bureau in dat gespecialiseerd is in medisch vastgoed. Toen wij hen vroegen of zij een goed adres wisten voor onafhankelijk financieel advies adviseerden zij 1ZA. We hebben contact gezocht en de samenwerking met onze contactpersoon Ashwien was direct erg prettig.”

 De aankoop van een gezondheidscentrum is vaak sowieso wel spannend, ook zonder financieel onrustige markt. De huisartsen van Gezondheidscentrum de Branderpoort krijgen te maken met extra stress en frustratie. Rolf: ”Na de start van de oorlog in Oekraïne wilden de hypotheekverstrekkers de rente niet meer vastprikken tot we alle stukken konden overleggen, maar de corporatie leverde deze pas na dik een half jaar aan. Ondertussen ging de hypotheekrente iedere twee weken omhoog. Dat was erg frustrerend, want iedere tiende procent hoger tikt flink aan op zo’n groot bedrag. Het werd steeds spannender of de financiering nog wel zou lukken. Ashwien heeft zijn netwerk goed ingezet en op die manier toch de best haalbare financiering voor elkaar gekregen. Zonder hem was dat nooit gelukt.”

“Het is prettig dat Ashwien altijd goed bereikbaar is en dat hij snel reageert op vragen.”

Hoe verliep het proces?
Florien: “Door het wegvallen van één van de aankooppartners was een eenvoudige financieringsaanvraag niet langer meer mogelijk. In plaats daarvan moesten we nu een businessplan schrijven. Ashwien hielp ons daarbij en introduceerde ons bij de banken. Hij had zelf voorgesprekken met hen over onze businesscase en gaf ons duidelijke briefings ter voorbereiding op de gesprekken die we zelf moesten voeren, zodat we goed beslagen ten ijs kwamen. Ook hielp Ashwien ons met de contracten voor de verhuurders en heeft hij meegelezen met de notarisstukken. Het was ontzettend veel werk in weinig tijd, dus het was prettig dat Ashwien altijd goed bereikbaar was en dat hij snel reageerde op onze vragen.”

Hoe gaat het nu met het gezondheidscentrum?
Florien: “Dankzij 1ZA hebben de deadline gehaald. Het is echt knap hoe Ashwien dat in 10 weken voor elkaar heeft gebokst. Gelukkig is het nu rustiger en kunnen we ons weer meer richten op de praktijk. We zijn wel bezig met het oprichten van een VVE, maar dat doen we zelf en dat kan gelukkig zonder tijdsdruk.

Wat zijn jullie toekomstplannen?Florien: “Omdat we uit het pand groeien willen we binnen 5 jaar verbouwen. Misschien maken we dan ook ruimte voor nieuwe huurders. We moeten nog nadenken hoe we dat gaan aanpakken en daarvoor moeten we ook eerst met de gemeente om tafel voor eventuele vergunningen. Als het ingewikkeld wordt vragen we 1ZA zeker weer om hulp voor het financiële stuk!

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit klantverhaal, of over onze services? Neem dan gerust contact op via onderstaande button.